Bevásárlókosara üres
 
Bevásárlókosár:  0 item(s)
Főoldal » Katalógus » Könyv » Társadalomtudomány » Jog » BUNT0082
Garancia    Az adatkezelésről    Az áruház használata
Főldal Gyorskeresés Kapcsolat Profil
AÁBCDEÉFGHIÍJKLMNOÓÖŐPQRSTUÚÜŰVWXY
Kategóriák 
 Könyv » (1350)
   Erotika » (1)
   Hobbi » (2)
   Irodalom » (115)
   Sport » (3)
     Egyéb
     Filozófia » (2)
     Jog » (785)
       Jogi könyvek » (108)
     Közgazdaság » (21)
     Média (8)
     Néprajz (1)
     Pszichológia » (11)
     Szociológia (5)
     Történelem » (4)
   Utazás » (1)
   Vallás » (4)
Bejelentkezés 
Információk 
Elérhetőségek
Fizetési mód
Eladó adatai
Szállítási és fizetési feltételek
Minőségi garancia
Szállítás
Az adatkezelésről
Az áruház használata
Vevőszolgálat
Használat feltételei
A BÜNTETŐ TÁRGYALÁSI RENDSZEREK SAJÁTOSSÁGAI ÉS A BÜNTETŐELJÁRÁS
[BUNT0082]

Bár a fejlett jogállamokban hosszú évtizedek óta alig változik a tárgyalás jellege, mégsem mondható az, hogy a hazánkban is alkalmazott egységes tárgyalási rendszert ne érnék súlyos bírálatok. Különösen felerősödtek ezek a kritikai megjegyzések a Marc Ancel nevével fémjelzett új társadalomvédelmi irányzat (la nouvelle défense sociale, die neue Sozialverteidigung) képviselőinek megjelenésével, akik a jelenlegi egységes (monista) tárgyalással szemben a kettéosztott (dualista) tárgyalási rendszert javasolják. A dualisták érvelése szerint a monista tárgyalási rendszernek súlyos és kiküszöbölendő hátrányai vannak; a monista tárgyalás tulajdonképpen a XIX. században kialakult, de mára már elavult tett-arányos, tettcentrikus büntetőjognak felel meg, és túlságosan az elkövetett büntetendő cselekmény részleteiben merül el. Ezáltal háttérbe szorul, másodlagos vagy szinte mellékes szempont marad a terhelt személyiségének vizsgálata és általában a büntetéskiszabás alaposságának, hatékonyságának kérdése.
A szerző ezen kritikai észrevételekből kiindulva veti górcső alá az egyes tárgyalási rendszerek előnyeit és hibáit. A monográfia nagyobb részét kitevő első könyv az akkuzatórius és inkvizitórius büntetőeljárás (tárgyalás) történeti fejlődését és alapvető jellemzőit mutatja be, továbbá az anglo-amerikai akkuzatórius rendszer mai adaptálási lehetőségeit tárja fel. A büntetőeljárás jogelméleti megközelítésének rövid összefoglalását követően az első könyv a nemzetközi büntetőbíróságok tárgyalási rendszerein keresztül vizsgálja az inkvizitórius és az akkuzatórius tárgyalás elemeinek megjelenését.
A második könyvben a szerző a hazai büntetőeljárás hatékonyságának gyakorlati visszásságait emeli ki kritikai éllel, és kitér az eljárás gyorsításának alkotmányos lehetőségeire is. A bűnözésnek a rendszerváltást követő látványos emelkedése, az igazságszolgáltatás tehermentesítése és a sértett érdekeinek fokozott igénybe vétele egyaránt új jogintézmények bevezetését indokolja. A szerző álláspontja szerint a jogalkotónak a jelenleginél szélesebb körben kell biztosítani az opportunitás elvének érvényesülését az officialitáshoz képest, ennek érdekében pedig a már meglévő egyszerűsítő intézmények felülvizsgálata is szükségessé válik.

 
Ez a termék 2013 február 26, kedd -óta szerepel az adatbázisunkban.
4.900,- Ft
  Ide kattintva olvashatja mások véleményét a termékről  
  
TOP 10 
01.Ptk. Fordítókulcs Oda-Vissza
(Kötet önállóan)
02.Jogásznapló és Zsebnapló 2009
03.A Polgári Törvénykönyv - Jogszabálytükör (2013)
Dr.Gárdos Pét
04.A Polgári Törvénykönyv Magyarázatokkal
Vékás Lajos
05.Rózsás Eszter - Alkotmányjog és közigazgatási jog II.
06.Sárosi György - Veszélyes áru raktárlogisztika - korszerű követe
07.dr. Kemenes István - Az építési vállalkozási szerződések
08.Csutora Mária, Kerekes Sándor - A környezetbarát vállalatirányít
09.Munkaviszony megszüntetése (Rendes és rendkívüli felmondás dr. T
10.Nigella Lawson - Nigella expressz (Finomat gyorsan)
Hírlevél
Hírlevélről való leiratkozási igényét, kérjük írja meg a covia [kukac] covia [pont] hu email címre. A hírlevélre feliratkozhat a regisztráció részeként.