Bevásárlókosara üres
 
Bevásárlókosár:  0 item(s)
Főoldal » Katalógus » Könyv » Társadalomtudomány » Jog » Jogi könyvek » Általános » 978-963-258-
Garancia    Az adatkezelésről    Az áruház használata
Főldal Gyorskeresés Kapcsolat Profil
AÁBCDEÉFGHIÍJKLMNOÓÖŐPQRSTUÚÜŰVWXY
Kategóriák 
 Könyv » (1350)
   Erotika » (1)
   Hobbi » (2)
   Irodalom » (115)
   Sport » (3)
     Egyéb
     Filozófia » (2)
     Jog » (785)
       Jogi könyvek » (108)
         Adójog (1)
         Alkotmányjog (3)
         Általános (19)
         Családjog (4)
         Döntvénytárak
         Egyházjog (1)
         Emberi jog
         EU-jog (22)
         Gazdasági jog (9)
         Ingatlan (1)
         Jogi lexikonok
         Jogi szakkönyvek (1)
         Jogi szótárak
         Jogszabályok
         Jogtudomány, Jogtörténet (8)
         Kapcsos kommentárok (8)
         Közigazgatási jog (2)
         Meritumok (1)
         Munkajog (10)
         Nemzetközi jog (1)
     Közgazdaság » (21)
     Média (8)
     Néprajz (1)
     Pszichológia » (11)
     Szociológia (5)
     Történelem » (4)
   Utazás » (1)
   Vallás » (4)
Bejelentkezés 
Információk 
Elérhetőségek
Fizetési mód
Eladó adatai
Szállítási és fizetési feltételek
Minőségi garancia
Szállítás
Az adatkezelésről
Az áruház használata
Vevőszolgálat
Használat feltételei
Reményvétel
[978-963-258-]

Szerző: Benke József

E könyv egy közel 3000 éves időutazásra hívja Olvasóit.

A ,,reményvétel" azok közé a monografikus igénnyel a nemzetközi szakirodalomban évszázadokra visszamenően is csak alig tárgyalt intézmények közé tartozik, amelyre szakmánk római jogi tanulmányaiból rendszerint jól emlékezik, talán éppen annak különlegessége okán. A szerző reményei szerint ez a könyv kettős értelemben is érdekes. Az egyik a feldolgozásnak a hazai és nemzetközi szakirodalomban újszerűnek mondható, a tárgyat szubatomikus léptékben boncoló - lényegében mind a Zimmermann-iskola, mind a milánói ARISTEC metodikájától eltérő - módszere, a másik a ,,feltárás" alapján kirajzolódó eredmények meglepő sokszínűsége. A munka kézzelfogható bizonyítékokkal szolgál arra a különös tényre, hogy az európai és részben az angolszász magánjogi gondolkodás hatalmas ,,tengere" a reményvételen mint egyetlen ,,vízcseppen" keresztül meglepően széles spektrumban szemlélhető.

A mű két főrészből áll. Az első a ,,meghökkentő" ötlet - mely szerint az adásvétel tárgya a remény - ,,feltalálásának" előzményeit és körülményeit vizsgálja az irodalom és képzőművészet, valamint a jog és tudománya görög és római antikjában. A nagyobb terjedelmű római jogi fejezet eljut az intézmény részletes leírásáig, s végül egyebek mellett az idegen dologbeli jogok és kötelmi követelések, valamint az egyes vagyonösszességek (hagyaték, csődvagyon) kockázatos vételeinek meglepően gazdag római kazuisztikájával foglalkozik. A második rész tárgyalja a kialakult jogintézmény és bemutatott párhuzamos esetei továbbélését. Ennek 1. fejezetében a keleti jogiskolák, a bizánci jog, a glosszátoriskola, a kommentátorok és a kanonisztika, a humanizmus, az ún. ,,kifinomult jogtudomány", a természetjog tudománya és fontosabb kódexei (bajor, porosz), a francia ,,Ancien Régime", az usus modernus, a német pandektisztika és a szász ptk. eredményeit kutatja. A 2. fejezet a hatályos polgári és kereskedelmi jogszabályok, valamint az ezeken alapuló felsőbírósági gyakorlat és a jogtudomány ,,hatályos" eredményeit vizsgálja azok francia, osztrák, német, svájci, olasz, angol és egyes amerikai (USA, Louisiana, Arizona; Mexico) forrásaiban, nem hagyva érintetlenül az EU másodlagos jogát és az európai szerződési jog harmonizálásának eszközeit sem. A munka utolsó fejezete a kutatás tárgyát a hazai magánjogban vizsgálja a XIX. század utolsó évtizedeitől, a kommunizmus és a szocializmus időszakán át a hatályos jogig, figyelemmel a készülő új magyar kódexre és kodifikációs előzményeire. Ezeket az idő- és térbeli kereteket törekszik kitölteni a munka mind a tudomány és az elmélet, mind pedig a tárgyi jog és annak felsőbírósági gyakorlata forrásaival, olyan kérdéseket is boncolgatva, mint a magánjog emberképe, a forgalmi kockázatok normatív és ügyleti kezelhetősége, a kötelemszegés határai, a szolgáltatás és ellenszolgáltatás értékegyensúlya, dologfogalom és jogügyleti tárgy, ill. alanyi jog és váromány összefüggései, a tulajdonátszállás, a veszélyviselés és a szavatosság szabályai, a vegyes szerződések problémái, valamint számos egyéb - a legkevésbé sem ,,erőszakolt" - összefüggés pl. az öröklési joggal, a csődjoggal, a büntetőjoggal, az eljárásjoggal, vagy az ún. biobankkal.

A kötet végén igen részletes forrás- és tárgymutató segíti az érdeklődő és a kutató munkáját.

 
Ez a termék 2016 február 17, szerda -óta szerepel az adatbázisunkban.
7.800,- Ft
  Ide kattintva olvashatja mások véleményét a termékről  
  
Hírlevél
Hírlevélről való leiratkozási igényét, kérjük írja meg a covia [kukac] covia [pont] hu email címre. A hírlevélre feliratkozhat a regisztráció részeként.